Mix cukrowy w proszku firmy Modecor do wykonania koronek z masy cukrowej.
Bardzo prosty w użyciu - wystarczy dodać do proszku gorącej wody i wymieszać. Wygodne małe 200 gramowe opakowanie.
Wsypać proszek "Sweet Lace" do blendera lub miksera. Następnie dodać wody według poniższych proporcji:
- do 100 g proszku dodać 50 g wody o temperaturze pokojowej.
Aby uzyskać kolorowy "Sweet Lace" w czasie miksowania dodaj kilka kropli
Color Gel lub odpowiednią ilość
barwnika w proszku.
Miksuj produkt przez 3 minuty na maksymalnej prędkości do czasu, aż otrzymasz kremową konsystencję.
Wlej i rozprowadź potrzebną ilość "Sweet Lace" w silikonowej formie, uważając przy tym, by w pełni wypełnić cały wzór. Ostrożnie przejedź szpatułką po powierzchni formy, by poprawić wypełnienie i uniknąć pozostawienia pęcherzyków powietrza.
Pozostaw produkt do wyschnięcia na 4-6 godzin, w zależności od grubości formy, temperatury i wilgotności otoczenia albo aż do momentu, w którym koronka łatwo oddzieli się od formy.
Aby przyspieszyć proces wysychania, umieść produkt w piekarniku ustawionym na 40st. C, maksymalnie na 1,5-3,5 godziny w zależności używanego piekarnika. Zanim rozpoczniesz wyciągania z formy, poczekaj aż produkt całkowicie ostygnie.
Kiedy koronka dokładnie wyschnie, ostrożnie odklej ją z formy.
Jeżeli nie będzie używana tego samego dnia, przechowuj każdą koronkę osobno w plastikowym, zamykanym pojemniku.
Produkt można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.