Wysokiej jakości surowiec do produkcji ciast, tortów, deserów, jak również do dekoracji. Krem roślinny charakteryzuje
się śnieżnobiałą barwą i jest słodzony cukrem. Ze względu na wysoką stabilność oraz neutralny, czysty smak, Krem Roślinny
Bakels stanowi doskonałą bazę do produkcji wszelkiego rodzaju wyrobów z użyciem tego typu surowca. Ponadto można go
łączyć ze świeżymi owocami, nadzieniami truflowymi, czekoladą czy budyniem, uzyskując w ten sposób bogatą gamę
kremów i musów. Doskonały efekt smakowy uzyskuje się również ubijając krem roślinny z tradycyjną śmietaną zwierzęcą.
Dzięki technologii utrwalania żywności UHT produkt jest stabilny mikrobiologicznie i bezpieczny w użyciu.
- produkt jest bezpośrednio gotowy do użycia,
- dla uzyskania najlepszego efektu schłodzić przed
ubiciem do temperatury około +5°C (najlepiej
poprzez przetrzymanie w chłodni przez 24h),
- w początkowej fazie ubijać na średnich obrotach, po
1-2 minutach przełączyć na obroty wysokie,
- czas ubijania jest zależny od rodzaju użytej maszyny
oraz oczekiwanej konsystencji i objętości
(maksymalny przyrost objętości 400%),
- należy uważać, żeby nie ubijać kremu zbyt długo, aby
nie wystąpił efekt przebicia,
- w przypadku, gdy nastąpi efekt przebicia defekt
można łatwo naprawić poprzez delikatny dodatek
mleka lub kolejnej porcji kremu roślinnego
(10 - 20%),
- ubity krem przechowywać pod przykryciem
w warunkach chłodniczych,
- nie zamrażać przed ubijaniem,
- ubity krem nadaje się do zamrażania.
Sposób użycia
Krem roślinny Bakels bardzo dobrze ubija się z dodatkiem śmietan zwierzęcych, co wzbogaca jego walory smakowe
i dodatkowo zapobiega wysychaniu. Tak przygotowaną masę można wykorzystać do wykończeń tortów w stylu angielskim
i komponowania róż śmietanowych.
Opakowanie zbiorcze producenta: 12x1l