Pistolet niskociśnieniowy dysza 1,2mm do zamszowania charakteryzuje się bardzo dużą precyzją w nanoszeniu rozpuszczonej czekolady.
Jest to standardowy pistolet oferowany w zestawach do zamszowania czekoladą.
Idealnie nadaje się do wykończenia tortów lodowych oraz deserów.
Ze względu na niskie zużycie powietrza może pracować z mniejszymi kompresorami. Przeznaczony do malowania czekoladą.
Pojemność zbiornika: 125ml - zbiornik górny
Wielkość dyszy: 1,2 mm
(podstawowa dysza do czekolad, dla gęstszych produktów można stoswać dyszę większą - np. pistolet 1,5, pistolet 1,7, pistolet 1,7 + opcja dyszy 2.0, )Zakres zużycia powietrza 120 - 140 l/min
Połączenie: 1/4"
Sposób użycia:Proporcja olej-czekolada zależy od gatunku czekolady. Przy bardzo gęstych czekoladach ok. 50/50.
1. Podgrzewamy czekoladę w mikrofalówce do temperatury ok. 28-30C, aż do uzyskania wysokiej płynności, jest to niezwykle istotne aby uniknąć zatkania pistoletu.
Najlepiej zamiast oleju użyć tłuszczu/masła kakaowego, dzięki temu czekolada nie zgęstnieje tak szybko przy spadku temperatury.
2. Przygotować, zabezpieczyć miejsce pracy, używając do tego celu na przykład folii spożywczej. Wyciągamy tort bądź deser z szokówki bądź zamrażalki i rozpylamy.
Aby uzyskać efekt zamszu należy ten proces wykonywać etapami i warstwami płynnie obracając tort.
Najlepiej jeśli po nałożeniu pierwszej warstwy umieścimy tort z powrotem w lodówce na jakieś 15 min i powtórzymy czynność.
Tort nie musi być gładki. Im bardziej zróżnicowana powierzchnia, faktura tortu tym ciekawszy efekt uzyskasz.
Zamsz można również używać bezpośrednio na śmietanę lub krem. Pamiętaj jednak o mocnym schłodzeniu tortu i jego obracaniu podczas napylania.
Pistolet świetnie sprawdza się w przypadku częstego użycia i robienia tórtów na większą skalę w celu zaoszczędzenia czasu. Do pojedynczych dekoracji można użyć już gotowego zamszu w sprayu.
Uwaga na przepisy sanepidowskie : kompresor powietrza MUSI być bezolejowy !!!
Jeśli pistolet przestanie puszczać czekoladę oznacza to zastygnięcie czekolady w dyszy, w tym celu wystarczy nagrzać pistolet np: suszarką lub opalarka (uwaga należy unikać poparzenia)
Pistolet występuje również w kompletnym
zestawie wraz z kompresorem.
Numer katalogowy: 5050012
FAQ - Pistolet do czekolady dysza 1,2mm
Do czego służy pistolet do czekolady z dyszą?
To pistolet niskociśnieniowy do natrysku rozpuszczonej czekolady – najczęściej do uzyskania efektu „zamszu” na tortach lodowych i nowoczesnych deserach. Sprawdza się też do malowania czekoladą dekoracji i powierzchni deserów.
Czy dysza 1,2 mm jest „standardowa” do czekolady?
Tak – 1,2 mm to podstawowa (najczęściej wybierana) dysza do czekolad. Jeśli pracujesz na gęstszych mieszankach, rozważ większą dyszę (np. 1,5 mm / 1,7 mm / 2,0 mm), żeby ograniczyć ryzyko zapychania.
Jakiego kompresora potrzebuję?
Pistolet ma relatywnie niskie zużycie powietrza (ok. 120–140 l/min), dzięki czemu może pracować także z mniejszymi kompresorami.
Jak przygotować czekoladę, żeby nie zatkać dyszy?
Podgrzej czekoladę do ok. 28–30°C i doprowadź do wysokiej płynności. Do upłynniania lepiej użyć masła kakaowego niż oleju, bo spowalnia to gęstnienie przy spadku temperatury. Przy bardzo gęstych czekoladach stosuje się nawet proporcję ok. 50/50.
Jak uzyskać równy efekt zamszu na torcie?
Najlepiej pracować warstwami: wyjmij dobrze schłodzony tort/deser z zamrażarki lub szokówki, natryśnij pierwszą warstwę, schłódź ok. 15 minut i powtórz. Obracaj tort płynnie podczas natrysku – to ułatwia równomierne pokrycie.
Specjalistyczny pistolet do aerografu z powiększonymi zbiornikami na barwnik. Dwa powiększone pojemniki o pojemności 20cm3 oraz 40cm3. W zestawie z kompresorem idealnie nadaje się do malowania na tortach masach cukrowych i innych surowcach cukierniczych. Wys
Specjalistyczny pistolet do aerografu w komplecie z niezbędnymi narzędziami. W zestawie z kompresorem idealnie nadaje się do malowania na tortach masach cukrowych i innych surowcach cukierniczych. Wy
Specjalistyczny pistolet do aerografu w komplecie z niezbędnymi narzędziami. W zestawie z kompresorem idealnie nadaje się do malowania na tortach masach cukrowych i innych surowcach cukierniczych. Wy
Zestaw duży kompresor + aerograf 2-funkcyjny dysza 0,2 + 0,3 + 0,5 Dane techniczne:zasilanie 230Vmax. wydajność 23-25 litrów/minutęciśnienie max 4 atm.posiad
Tłuszcz kakaowy, znany również jako masło kakaowe, to najwyższej jakości tłuszcz pochodzący z nasion kakaowca. Jest to niezbędny składnik dla każdego miłośnika czekolady i cukiernictwa. Produkt ten
Specjalistyczny sprzęt (zestaw szczoteczek) do czyszczenia aerografu, pozwoli nadal cieszyć się wytwarzaniem fantastycznych wzorów na wyrobach cukierniczych bez konieczności kupowania nowego sprzętu. W sk
Wzmacniany wąż ciśnieniowy do pracy z kompresorem i pistoletem do aerografu. Średnica gwintu: 1/8 i 1/4 cala 1/8 cala - do podłączenia pistoletu ae...
Specjalistyczny pistolet do aerografu w komplecie z niezbędnymi narzędziami. W zestawie z kompresorem idealnie nadaje się do malowania na tortach masach cukrowych i innych surowcach cukierniczych. Wy
Reduktor do podłączenia pistoletu do zamszowania, z wężykiem do małego kompresora. Na początek swojej przygody nie musisz kupować dużego kompresora, możesz spróbować techniki pracy z zamszowaniem/olejowaniem tortów używając swojego mniejszego kompresora przystosowanego do barwienia aerografem. W łatwy spos