Wraz z Akademią Sztuki Restauracyjnej serdecznie zapraszamy do Akademii Sweet Decor na dwudniowy kurs baristyczny I ego stopnia.
Otwierasz, bądź prowadzisz cukiernię, kawiarnię, potrzebujesz większej wiedzy, doświadczenia w zakresie parzenia kawy oraz obsługi ekspresu lub potrzebujesz przeszkolić pracownika...skorzystaj z naszej oferty..
Sztuka przygotowania perfekcyjnej kawy nie będzie dla Ciebie tajemnicą, jeśli ukończysz przygotowany przez nas kurs baristy. Zawód baristy jest zawodem coraz bardziej pożądanym. Coraz więcej osób docenia naprawdę dobrą kawę. Klienci nie zadowalają się czymkolwiek! Dlatego zdobądź niezbędną wiedzę i umiejętności, które wyróżnią Cię spośród wielu aspirujących do zawodu.
Nasz kurs baristy to połączenie wiedzy teoretycznej i praktycznej.
Co mi da kurs baristy?
Szkolenie baristyczne I stopnia to:
- kompleksowe omówienie różnych rodzajów kaw,
- poznanie wszystkich najistotniejszych parametrów prawidłowego espresso,
- zaznajomienie się z regionami upraw kawowców, a także sposoby zbierania, wypalania i różnice w smaku oraz aromacie kawy.
Prowadzony przez nas kurs baristy w składa się aż w 70 procentach z zajęć praktycznych! W trakcie realizacji kursu, każdy z jego uczestników wykorzystuje ponad 0,5 kg kawy i 10 litrów mleka do nauki! Każdy barista odbywający kurs musi osobiście przećwiczyć wykonanie napojów, a produktów na naszym kursie nigdy nie może zabraknąć. Regulujemy młynek, przygotowujemy perfekcyjne espresso, cappuccino, latte macchiato, kawy z syropami i wiele innych popularnych odmian boskiego napoju.
Podczas kursu baristy Iego stopnia omawiamy również wstęp do Art - Latte, czyli malowania dekoracji za pomocą odpowiednio spienionego mleka.

Prowadzący:
Marcin Włodarczyk, trener/szkoleniowiec, założyciel Akademii Sztuki Restauracyjnej. Absolwent studiów magisterskich Wydziału Zarządzania i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Jagiellońskiego, i studiów podyplomowych Wydziału Zarządzania Akademii Górniczo- Hutniczej w Krakowie.
Od 2001 roku związany z branżą hotelarsko - gastronomiczną. Doświadczenie zawodowe zdobywał w restauracjach i hotelach pracując na wszystkich stanowiskach związanych z obsługą Gościa m.in. kelner, barman, kierownik restauracji czy manager gastronomii. Od 2013r. do 2020r. nieprzerwanie trener szkoleniowiec m. in. dla Krakowskiej Szkoły Restauratorów (w zakresie prowadzenia kursów, szkoleń czy warsztatów: kelnerskich, barmańskich, baristycznych, sommelierskich, i zarządzania w gastronomii), od 2020r. trener warsztatów kelnerskich i aktywnej sprzedaży w Akademii Inspiracji MAKRO.
Certyfikowany audytor, ponadto uczestniczył w otwarciu kilkunastu restauracji na terenie całego kraju, tworząc standardy i procedury jakościowe. Autor artykułów w prasie branżowej „Poradnik Restauratora”. Sędzia konkursów kelnerskich m. in. czterokrotnie w Krakowskim Biegu Kelnerów, a także juror w konkursie „Mam zawód. Mam fantazję” - Biznesplan mojej firmy.
Program Szkolenia:- Zarys historyczny i kulturowy
- Kawowiec – uprawa, odmiany
- Metody obróbki kawowca
- Ziarna kawy – Arabica, Robusta, kawa zielona
- Kawa jako napój – najlepsze sposoby parzenia kawy
- Zasady serwowania
- Teoria espresso – zasada 4M, parametry, cechy, ocena organoleptyczna
- Młynek do kawy i jego ustawianie
- Drobny sprzęt podręczny - tamper, odbijak, mata, etc.
- Ekspres ciśnieniowy i jego rodzaje
- Obsługa ekspresu ciśnieniowego
- Dozowanie kawy i ubijanie
- Parzenie - Espresso, Ristretto, Double Espresso, Espresso Lungo, Caffe
Americano
- Prawidłowe techniki ubijania mleka
- Spienianie przy użyciu steamerów
- Prawidłowe cappuccino
- Caffe Latte, Caffe Latte Macchiatto, Espresso Macchiatto, Flat white
- Espresso Affogato, Espresso con Panna, Kawa po wiedeńsku
- Kawy z dodatkiem syropów
- Kawy z dodatkiem alkoholi
- Mocha, Mocaccino
- Irish Coffe, Kawa mrożona z bitą śmietaną
- Latte Art techniki tworzenia wzorów na kawie przy pomocy dzbanka -serce,
rozetka, tulipan, łabędź
- Wzory z czekolady, wzory malowane piórem
- Czyszczenie i konserwacja ekspresu.
Miejsce:
CENTRUM SZKOLENIOWE: AKADEMIA SWEET DECOR RADZIONKÓW Termin:
26-27 CZERWCA 2021, sob.-niedz.Czas:
8 godzinStart:
godz. 9:00Cena:
990 zł(brutto)
Ilość osób na szkoleniu:
8 -10UWAGAPomagamy w uzyskaniu dofinansowania z Krajowego Funduszu Szkoleniowego.
Współpracujemy z Urzędami Pracy. Zapytaj o szczegóły nr tel. 507 845 601.
Zapewniamy:
Wszystkie niezbędne materiały i produkty, urządzenia
Profesjonalne, w pełni wyposażone stanowisko pracy
Obiad, serwis kawowy (kawa, herbata, woda, soki, ciasto)
Certyfikat ukończenia szkolenia
Ilość miejsc ograniczona !!!
W razie pytań proszę o kontakt pod nr tel.
507 845 601
UWAGA! Przy składaniu zamówienia na szkolenie za pośrednictwem sklepu proszę wybrać opcję płatności - PRZELEW. W tytule przelewu prosimy podać imię i nazwisko osoby, która będzie uczestnikiem szkolenia.
* W przypadku, gdy nie zbierze się odpowiednia liczba osób, szkolenie zostanie odwołane. Osobom, które szkolenie zakupiły zwrócimy pieniądze.
Regulamin Szkoleń w Akademii Sweet Decor »